before
Before
before
After

The brief for this rear garden was a contemporary style terrace addition to an old Sydney bay side home. A basement conversion to a studio meant that there would need to be an entry to the lower ground with an outdoor seating area, steps to the upper BBQ terrace, undercover utility area and a lawn large enough for the boys to play footy as well as some robust planting for ball thrashing. A huge effort was necessary to persuade the council that the massive jacaranda planted at the foot of the property would eventually destroy if not removed. The removal as sad as it was left room for a huge improvement to the garden, more space with more light to both upper rooms and garden and also more importantly the property increased in value. Aldabra lighting to the walls, stairs, laundry, terrace and utility area.


before
Before
before
After
The brief for this rear garden was a contemporary style terrace addition to an old Sydney bay side home. A basement conversion to a studio meant that there would need to be an entry to the lower ground with an outdoor seating area, steps to the upper BBQ terrace, undercover utility area and a lawn large enough for the boys to play footy as well as some robust planting for ball thrashing. A huge effort was necessary to persuade the council that the massive jacaranda planted at the foot of the property would eventually destroy if not removed. The removal as sad as it was left room for a huge improvement to the garden, more space with more light to both upper rooms and garden and also more importantly the property increased in value. Aldabra lighting to the walls, stairs, laundry, terrace and utility area.

before
Before
before
After

This Sydney North Shore terrace has a miniscule elevated front entry which felt somewhat out of scale with house. The entry crossed the garden diagonally, leaving little room for planting. I broke up the hard lines with diagonal planting and created a pattern within the paving. Evergreen bays and Camellias at the fence now give a warm welcome as well as offering a second dimension to a looming residence.


before
Before
before
After
Another Sydney North Shore mansion, only this time Heritage. Most Sydney heritage properties had crazy paving - so the brick was covered and planted beds introduced. The entry is now discreet, and the bin area hidden from view. Trees had to be craned in over the four garages and huge Sydney sandstone blocks added another level to the wall edge to accommodate deeper soil beds for the trees. Lush planting consisted of native, sub tropical and cold climate species along with a few spring bulbs.

before
Before
before
After
Another city terrace with a garage entry rarely used. I converted the garden levels to a deck area for dining with steps down to a paved area which continued into the garage making an open style studio at the bottom of the garden. The conversion was a useful addition with an outdoor shower and laundry area, perfect for drying washing on rainy days (yes they do have them in Sydney) or when coming home from the beach....in the case of our UK weather perhaps a muddy return from the allotment or woodland walk.

before
Before
before
After
This lovely client was not sure what sort of garden to have. This complete refurbishment of a tall five storey residence in Belsize Park meant builders were at the ready. With a quick sketch to them for new levels and paving, steps were installed using old yellow stock bricks to hold the soil back then slate for capping and paving. A graphic design incorporating a seating pergola and two arbors offers a second dimension to a garden already surrounded by large trees. The client was thrilled with not only a garden for cut flowers and some herbs but something pleasant to look down on from four floors.

before
Before
before
After
Ripe for the picking- not a plant in sight. This ground floor North London terrace flat has a relatively large garden, everything had to be transported through the lounge room, so planting was chosen over construction. Pavers were lifted and removed to create soil beds for the planting, new fencing was achieved with access via friendly neighbour's gardens and lots of seating corners for eating outdoors. This small terrace garden has trees for privacy and seating for fourteen people - a perfect little oasis as well as a great london party pad.